Prima Școală de Osteopatie din România, înființată în anul 2006 de către Gianluca Ceino D.O.mROI și Dr.Dan Mezei în parteneriat cu Școala de Osteopatie OSCE din Bologna, Italia oferă cursuri de formare în osteopatie în conformitate cu normativele CEN/EN 16686 aprobate în 20.04.2015 și ”Benchmarks for Training in Osteopathy” din 2010.

Norma CEN/EN 16686 este aplicată în următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Macedonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Belgia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Suedia, Turcia și Marea Britanie.

Acest normativ nu se substituie legilor țărilor membre.

Conform acestei normative, osteopatia este o disciplină sanitară de prim contact, centrată pe pacient, care utilizează interrelația dintre structură și funcție în cadrul corpului uman, facilitează capacitățile de autovindecare ale organismului și promovează un abord care se adresează totalității persoanei în toate sferele sănătății și prevenției prin intermediul tratamentului manual osteopat.

Acest document conține indicații asupra evaluării  și tratamentului osteopat, stabilind totodată criteriile de calitate pentru o bună practică clinică, formarea, siguranța și deontologia medicală garantând astfel siguranța pacienților și calitatea actului medical.

Osteopatia apelează la cunoștințe medicale, osteopate și științifice prin intermediul raționamentului clinic, aplicând principiile osteopatiei în evaluarea și tratamentul pacientului.

Osteopații dobândesc un bagaj de competențe de-a lungul unui parcurs formativ care le permit apoi să formuleze un diagnostic osteopat și să aplice tratamentul corespunzător fiecarui pacient în parte.

Tipuri de formare prevăzute de norma CEN

T1
FULL TIME
240 credite formative
4800 ore de formare
1000 ore de practică clinică
Adresat absolvenților de bacalaureat
T2
PART TIME
minim 4 ani
adresat persoanelor care sunt licențiate în domeniul medical/sanitar
2000 de ore de formare
1000 ore practică și formare clinică supravegheată
*adresat medicilor, fizioterapeuților, stomatologilor, medicilor veterinari, moașelor, asistenților medicali, podologilor etc